Deschiderea Stagiunii 2018-2019

19 octombrie, 2018

Teatrul „B.P.Hasdeu” și-a inaugurat noua stagiune
17 și 18 octobrie au marcat, la Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P.Hasdeu”, cel mai semnificativ eveniment cultural al anului în municipiul Cahul: inaugurarea noii stagiuni teatrale. Tradiția instituită în mediile actoricești de pretutindeni implicând și lansarea unei noi achiziții repertoriale, în zilele menționate au avut loc avanpremiera și, iplicit, premiera unui spectacol pentru copii — „Cătălin cel drept și măgărușul înțelept” după o piesă a actorului și dramaturgului român Ion Văran. Regia spectacolului a fost semnată de către Gheorghe Mândru, Maestru în Artă, muzica – de către Ilie Văluță, Om Emerit, scenografia și costumele – de către Marcel Manole și Marcela Creciun.

Spectacolul satisface pe deplin exigențele prezentate montărilor destinate acestei categorii de public: personaje pitorești și intrigante, fabulă captivantă, valențe educative distincte și promovate fără didacticism și ostentație, mărturisește Maestrul în Artă Aurica Țurcanu, asistent de regie. Mesajul piesei are, în fond, două repere, ambele dezvăluite în două din multele reprize muzicale: „Când ai prieteni credincioși,/ Lumea e a ta ” și, respectiv, „Când dreptatea e stăpână / Peste toată țara, / Și în casă, și în suflet / Vine primăvara”. În distribuție a fost încadrată aproape întreaga trupă, a mai specificat Aurica Țurcanu: Artiștii Emeriți Tudor Andriuță, Oleg Mereoară și Ion Furnică, actorii Oleg Cășuneanu, Viorica Leonte, Constantin Mocanu, Alina Carp, Nadejda Donea, Maria Ciobănică, Cezara Petrioglu, Alina Donea, Galina Cotai, unii dintre ei realizând, însă, câte două, trei sau chiar patru roluri.

Pe 17 octombrie, spectacolul avu două reprezentații, ambele frecventate de către elevi ai Școlii Primare „A.Donici” din municipiu. Felicitându-și colegii, dar și publicul, cu prilejul inaugurării stagiunii ordinare, directorul teatrului, Gheorghe Mândru, a remarcat, în particular, faptul că pe tot parcursul celor peste trei decenii de activitate a Muzical-Dramaticului „B.P.Hasdeu” spectacolele pentru copii au constituit un deziderat onorat de către trupă cu multă consecvență și consacrare. Rolul ponderabil al teatrului în impulsionarea vieții artistice și culturale la sudul Republicii Moldova a fost relevat în cadrul aceleeași festivități de inaugurare a stagiunii, de către Exelența sa Anca Corfu, Consul General al României la Cahul.
Festivitatea de inaugurare a fost „reluată” în seara zilei, când teatrofililor din municipiu le-a fost prezentat, conform tradiției instituite în 2014, spectacolul „Trei crai de la răsărit” după comedia omonimă a patronului spiritual al teatrului, B.P.Hasdeu. Reamintim că anume cu un spectacol realizat după aceeași piesă hașdeană de către V.Ignat a și fost lansat, pe 17 octombrie 1987, Teatrul din Cahul.

Premiera din 18 octombrie a spectacolului „Cătălin cel drept și măgărușul înțelept” a fost vizionată de către elevi ai Școlii Primare „A.Mateevici”. Confirmându-și statutul tacit de teatru itinerant, în aceeași zi teatrul a evoluat la Brânza, iar seara – pe cea de a doua sa scenă: cea de la Sanatoriul „Nufărul Alb”, unde-și prezintă spectacolele săptămână de săptămână, în zilele de joi.

Share