Peripeţiile lui Păcală Şi Tândală

26 mai

Acest spectacol, destinat copiilor de toate vârstele, este plin de culoare, muzică, umor fin şi multe elemente ludice. Jocul actoricesc, îmbinat cu jocul luminilor şi al umbrelor, cu transfigurarea unor obiecte în fiinţe şi ale unor fiinţe în fenomene, conturează o atmosferă feerică specifică oricărei poveşti adevărate. Parte importantă din spectacol este poanta, limbajul comic, umorul fin, specific înţelepciunii populare.

Share

(16+) Fantomele iubiri

17 mai, 2021

Fantomele iubiri de Vasili   Sigariov

Piesa lui V.Sigariov, pe lângă calitățile subiectului și lumea pe care o aduce în scenă, mai are un atu: partiturile actoricești. Trei roluri ofertante, pe muchia fină dintre eșec și performanță, ușor de tratat superficial și formal, greu de asumat, dar, odată realizată, simbioza dintre gândul limpede al actorului  și carnea acestor personaje, impactul în sală este frontal.

Share

Taina Malefisentei

23 decembrie, 2019

Spectacol de Revelion

Share

Amnarul Fermecat

27 noiembrie, 2019

E un spectacol pentru copii, precum și ne sugerează titlul, însă specificarea-i absolut necesară: e o feerie muzical-coregrafică dinamizată de multele cântece și de nu mai puținele dansuri .
Fabula – simplă ca o zi bună ce se cunoaște de dimineață. Un Cristian, luându-și lumea-n cap pentru a-și căuta fericirea, obține de la Mătușa Elza, pe care o ajutase când ea nimeri la ananghie, un amnar. Fermecat, desigur. Sfidând interdicția de a nu se uita la prințesă până alintata în cauză va atinge majoratul, s-a îndrăgostit lulea, visând cam ce poate visa un mire potențial. Pretendenți la mâna acesteia – alți trei crai de la răsărit: un Farmacist, un Negustor și un General, care se compromit, firește. Beneficiind de concursul Magului din amnar, Cristian ajunge și în iatacul prințesei, dar până la urmă, convingându-se că nu sus, nu sus la cei avuți se nasc fecundele virtuți, o alege pe slujnica de la han, cu un nume oarecum bizar, Nunți, ce sugerează că totul se poate încheia cu o nuntă.

Share

Herghelia sau Forța Imaginației

3 iulie, 2019

de Valeriu Butulescu
Piesa e scrisă în registrul teatrului absurd. Două personaje, creații ale fanteziei Autorului, evadează de pe masa de lucru a acestuia și cer sprijinul autorităților de stat, pentru a-și obține identitatea și dreptul la existență independentă. Revolta personajelor împotriva Autorului nu reușește. Chiar dacă el este ucis conceptual de personajele răzvrătite, existența acestora se volatilizează în final. Absurdul acțiunii se pliază pe absurdul structurilor de stat, conturând fresca unui absurd existențial generalizat.

Share

Insula Femeilor

17 aprilie, 2019

Un vas de pasageri naufragiind din cauza că bărbații, beți, „au confundat luna cu Farul din Alexandria și au intrat cu vaporul  direct în stânicile țărmului”, patru femei – Lady Robinson, care, conducând timp de un deceniu o casă de toleranță „aflată la doi pași de biserică”, a început  să deteste bărbații; Venera, fiica ei, care se consideră drept „cea mai frumoasă și cea mai focoasă”, dar și drept „un suflet pustiit de speranțe”;  romanțioasa Ala, captiva basmelor cu Făt-Frumos călare pe un cal alb și înaripat, mereu în stare de ebrietate și confuză,  tânjind după fostu-i amant Marco; Elen, care, în afară de gramatică,  îl iubește doar pe Dumnezeu, dar măritată anterior de cinci ori „cu cinci fețe bisericești”, în mod ierarhic descendent: de la episcop la  țârcovnic – nimeresc pe o insulă pustie și „încă virgină” în care totul – „frunze, păsări, ramuri, sticle, cârți, farfurii – este de genul feminin”. În acest spațiu „cât o curte de închisoare” și-au creat un „stat suveran”, Insula Femeilor, cu imn, stemă și drapel național, iar din epava navei – un club de noapte, „Lady Robinson bar”, după numele liderului respectivelor.

Cei patru ani de claustrare și de abstinență s-au soldat cu senzulaitatea excesivă a trei din ele: captive lascive ale unor reverii erotice, bărbații le devin o obsesie. Extaziate și declanșate, convin să-l folosească „integral, prin rotație” pe diformul Olaf (Ghiță), căpitanul unui iaht naufragiat, decepționate până la urmă că acesta s-a dovedit a fi un gay. Identificate și salvate de Serviciul de Taxe și Impozite, deoarece „doar un contribuabil viu poate plăti impozite”, decid „să se apere” de executorii judecătorești, aplicând „rezerva strategică de cosmetice” și cele mai bune parfumuri și să ia prizonieri „nu prea mulți: maxim doi pentru fiecare luptătoare”.

Share